Társállatok

Ha csak egy területet kellene kiválasztani, amelyen a Ceva Santé Animale teljes innovációs kapacitását megmutatta, akkor az kétség kívül a társállatok területe.

Az innováció forrása a Ceva Csoport számára

Ha csak egy területet kellene kiválasztani, amelyen a Ceva Santé Animale teljes innovációs kapacitását megmutatta, akkor az kétség kívül a társállatok területe.

Macska és kutya viselkedés

A Ceva számos nagyszabású innovációval nyitott új utakat a gyakorló állatorvosok számára, a macskák és kutyák viselkedészavarainak megértése és megoldása érdekében. Ez egy olyan terület a mindennapi praxisban, amelyről mindezidáig csak keveset tudtunk, és csak kevés klinikai adat állt rendelkezésre.

  • 1996: Egy új terápiás megközelítés kezdete: a macskák viselkedészavarainak megoldására szolgáló FELIWAY® piaci bevezetése,
  • 1997: A kutyák bizonyos viselkedészavarainak kezelésére szolgáló SELGIAN® (selegilin) piacra dobása,
  • 2000: A kutyák viselkedési problémáinak innovatív megoldására alkalmas D.A.P.® (új nevén: ADAPTIL®) bevezetése.
  • 2008: Az idős kutyák kognitív diszfunkciójának kezelésére kifejlesztett SENILIFE® táplálékkiegészítő kifejlesztése.
  • 2015: A többmacskás otthonokban uralkodó feszültség csökkentésére és a konfliktuskezelésre alkalmas FELIWAY® MultiCat bevezetése.

Állatorvosi kardiológia

Bár médiavisszhangja méltatlanul kicsi volt, főleg a bolhaellenes kezelésekhez képest, a kardiológia egy olyan tudományág, ahol a fejlődés a kutyák élettartamának növekedésében is mérhető, ugyanúgy, ahogy az emberek esetében is.
Miért is fogadnánk el, hogy életünk megbecsült társai megbetegednek, amikor az ember ugyanarra betegségre az életét meghosszabbító gyógyszert kap?
Ez a modern megközelítés vezette a Ceva Csoport kutatás-fejlesztésben dolgozó szakembereit arra, hogy a kutyák szívbetegségeinek kezelésére szolgáló készítményeket fejlesszen ki. Ennek eredményeként született meg számos termék: az ACE-gátló htartalmú PRILENAL® és NELIO® Kutya, a diuretikus hatású LIBEO®, az aldoszteron receptor antagonista PRILACTONE® és a renin-angiotenzin-aldoszteron blokkoló CARDALIS®.

Macskák idült veseelégtelensége

A betegség előfordulási gyakorisága változó, ám az mindenki által elfogadott tény, hogy az idült veseelégtelenség gyakran diagnosztizált elváltozás az idősebb macskákban. A kiváltó okok sokfélék lehetnek, pl. fejlődési rendellenesség, magas vérnyomás, idült bakteriális fertőzés, de az elváltozás mindenképp progresszív, amely végül a vesefunkció irreverzibilis beszűküléséhez vezet. Az idült veseelégtelenség gyógykezelése magában foglalja a diétát (alacsony foszforszint, megfelelő fehérjetartalom), folyadékterápiát (a vízveszteség  pótlására), antioxidánsokat (a vesék oxidatív stresszének csökkentésére), értágítókat (az artériás vérnyomás csökkentésére, a vesék és más szervek károsodásainak kiküszöbölésére), ACE-gátlókat (az angiotenzin termelés blokkolására). A Ceva kutatás-fejlesztése osztálya kifejlesztett egy ACE-gátlót kifejezetten macskák számára (NELIO® Macska).

Parazitológia

A külső élősködők komoly veszélyt jelentenek társállataink egészségére, továbbá súlyos emberi megbetegedések közvetítői lehetnek. A Ceva Csoport a jól ismert VECTRA® termékcsalád segítségével küzd ezen paraziták ellen. A VECTRA® 3D három hatóanyag egyedülálló kombinációja. Egy hónapos repellens (távoltartó) és ölő hatással bír a kutya legfontosabb külső élősködői, úgy, mint kullancs, bolha, igazi szúnyog, lepkeszúnyog és szuronyos istállólégy ellen. A VECTRA® FELIS egy kétkomponensű készítmény, amely macskák bolhafertőzöttségének kezelésére és megelőzésére szolgál. Kifejlett bolhák ellen egy, bolha fejlődési alakok ellen két hónapon át fennálló védettséget biztosít.

Az ektoparaziták mellett a társállataink belső élősködői ellen is kínál megoldást a Ceva (CESTAL® PLUS és CESTAL® CAT, CESTEM®, PRAZIFEN®, VERMICAT®, CESTEM®).

Mozgásszervi problémák, fájdalomcsillapítás

Szem előtt tartva az állatok jólétét, a Ceva számos terméket kínál a társállatok fájdalmának enyhítésére. Injektábilis készítményeinkkel (VETERGESIC®MELOXIDYL®) már az operáció közben csillapítható a kutyák és macskák fájdalma. Az idült, hosszú ideje fennálló fájdalom szintjén jelentős probléma, amelynek hátterében az egyik leggyakoribb kórkép az arthrosis, azaz az ízületek elfajulása. Ez a 7 éves és annál idősebb kutyákat és macskákat érinti leggyakrabban. Ezen állatok részére fejlesztette ki a Ceva gyulladáscsökkentő (CARPRODYL®DOLAGIS®, MELOXIDYL®) és porcvédő (FLEXIVET®, AGILIUM+®) készítményeit, amelyek kiváló hatékonyságukról ismertek.

Antibioterápia

Az antibioterápia az egyik olyan terület a Ceva számára, ahol különleges szakértelemmel bír, és számos megoldást kínál.

Egyetértésben az állatorvos társadalommal, a Ceva a felelős antibiotikum használat elkötelezett híve. Minden, a Ceva által fejlesztett antibiotikum az ún. DELICAMENTS® technológiával készül, amely elősegíti a megfelelő terápiás együttműködést. A tabletták ízesítése miatt a kutyák és főképp a macskák szívesebben fogyasztják el. A Ceva által választott egyedi hatáserősségek, továbbá a különleges pontossággal negyedelhető tabletták lehetővé teszik az állatorvos számára az antibiotikumok nagyobb pontossággal való alkalmazását.

A Ceva Csoport minden saját fejlesztésű molekulája elérhető ebben a különleges formában:

• Béta-laktám antibiotikumok: az AMOXIVAL®, KESIUM® és THERIOS® elsőként választandó széles spektrumú antibiotikum kutya és macska számára

• Linkozamidok: a ZODON® egy szűk spektrumú molekula, amelyet naponta egyszer kell csak adni

• Fluoroquinolonok: az EFEX® és XEDEN® második körben választandó antibiotikumok

Bőrgyógyászat

A bőrgyógyászati elváltozások gyakoriak; ez a második leggyakoribb ok, amiért egy kutyát állatorvoshoz visznek. Az állattulajdonosok kitüntetett figyelemmel kísérik a bőr és a szőr elváltozásait, egyrészt mert könnyen észrevehetőek az avatatlan szem számára is, másrészt mert számos betegség kísérő tünete lehet szőr- és/vagy bőrelváltozás. Ráadásul számos bőrbetegség számottevően csökkenti a család életminőségét, amely ez által negatívan hat az ember-állat kapcsolatra.

Egyéb terápiás megoldások

Az innováció újabb példája a kutya szaporodásbiológia területén a GALASTOP® (kabergolin), egy prolaktin-inhibítor, amely a kutyák álvemhességének kezelésére szolgál.

Meg kell még említeni a DIARSANYL® (montmorillonite, fruktooligoszacharid) pasztát, amely kutyák és macskák hasmenésének kiegészítő kezelésére szolgál.

Vissza a tetejére