Felelősség a globális közegészségügy védelme iránt

Az emberek által elkapható összes fertőző betegség fele és az újonnan megjelenő betegségek 3/4-e zoonotikus – azaz olyan állati kórtól ered, ami képes emberről állatra terjedni.

A Ceva partnereivel világszerte együttműködik abban, hogy csökkentse a fenyegetettséget, amit a mezőgazdasági állatállomány jelent a globális közegészségügyre. Az emberek által elkapható összes fertőző betegség fele és az újonnan megjelenő betegségek 3/4-e zoonotikus – azaz képes emberről állatra terjedni.

A globális népesség és mezőgazdasági állatállomány rohamos szaporodása, az állattenyésztési rendszerek intenzívebbé válása, az elfogyasztott hús-, tej- és tojásmennyiség óriási növekedése – különösen a fejlődő országokban –, valamint az emberek, a haszonállatok és az állati eredetű termékek nemzetközi forgalmának óriási megnövekedése az állatról emberre is terjedő betegségek fokozott kockázatának teszik ki bolygónkat, beleértve a potenciálisan katasztrofális járványokét is.

A Ceva partnereivel világszerte együttműködik abban, hogy csökkentse azt a fenyegetettséget, amit a haszonállatok jelentenek a globális közegészségügyre.

brucellózis által fenyegetett országokban a Ceva az egészségügyi hatóságok partnereként nyújt segítséget a megelőzésben. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évenként fél milliárd megbetegedést diagnosztizálnak az embereknél. Úgy fertőződnek meg, hogy vagy port lélegeznek be brucella baktériummal szennyezett termékek kezelése közben vagy fertőzött állatoktól származó, kezeletlen tejet fogyasztanak. A Ceva, mint az enyhe lefolyású betegségek gyógyszerezésének globális piacvezetője, a COGLAREV® vakcinát és műszaki szakismereteit kínálja.

Ugandában a Ceva partnereivel együttműködve 2006 óta segíti az "Afrikai álomkór felszámolása" programot. Az emberek élősködők által okozott fertőzésének súlyos, gyakran halálos betegség is lehet a következménye, ha egy fertőzött cecelégy csípi meg őket: a cecelegyek többnyire akkor válnak fertőzötté, amikor megcsípnek egy fertőzött jószágot. Már több mint egy milliós szarvasmarhaállományt kezelnek a Ceva által előállított VERIBEN® B12 és VERIDIUM® gyógyszerekkel, amelyek megölik az élősködőket, valamint a VECTOCID® rovarirtó spray-t, ami megöli a cecelegyet. Ezzel csökken a kockázata, hogy a cecelégy a betegséget a szarvasmarháról emberre vigye át. A Ceva a szúnyogok visszaszorításának a lehetőségét is vizsgálja azáltal, hogy - a "Tehenek a malária ellen" rovarirtószerrel kezeli a szarvasmarhákat.

Mexikóban a kormány a Cevát bízta meg, hogy vakcinát biztosítson egy madárinfluenza elleni oltási kampányhoz. Erre a járvány 2012-ben történt kitörését követően került sor, aminek pusztító hatása volt az ország baromfifeldolgozó iparára. Jelenleg a H5N2 vírus ellen a VECTORMUNE® AI és CEVAC® New Flukem, illetve a H7N3 vírus ellen a CEVAC® Flu H7 k Ceva készítményt alkalmazzák. Eddig közel egy milliárd vakcinadózis került felhasználásra.

Egyiptomban a Ceva azonkívül, hogy több mint 60 millió dózis Vectormune® AI madárinfluenza elleni vakcinát szállított le, egy FAO programban is közreműködött, ami eszközt adott az egyiptomi hatóságok kezébe, hogy értékelhessék a legalkalmasabb vakcina-stratégiákat.

Bangladesh-ben a Ceva egy baromfikeltetőkre kidolgozott vakcinaprogramot valósított meg, aminek keretében 13 millió baromfikeltetőt védtek meg madárinfluenzával szemben a VECTORMUNE® AI alkalmazásával. A fő célkitűzés az volt, hogy megakadályozzák tojástermelés járvánnyal összefüggő csökkenését, ezáltal megszilárdítsák az élelmiszerbiztonságot.

Magyarországon a Ceva előreható kezdeményezéseként jött létre egy részben állami, részben magán tulajdonú társaság avval a céllal, hogy egy Q-láz-megelőzési programot tervezzen meg. Erre a járvány 2013-ban történt kitörését követően került sor, aminek következtében mintegy 200 ember került kórházba. A Q-láz egy súlyos bakteriális betegség, ami szarvasmarháról vagy kérődző kisállatokról terjedhet át az emberre és súlyos egészségügyi és gazdasági problémákat okozhat. A Ceva gyártja a világon egyedüli, ezen betegség ellen ható vakcinát, a COXEVAC® készítményt, ami nemcsak a klinikai hatást javítja, hanem jelentősen csökkenti vagy akár meg is szüntetheti a beoltott állatokban lévő baktériumok kiválasztását, miáltal korlátozza a környezet szennyezését.

A Ceva nagy hangsúlyt fektet az az állatok és emberek jóllétére, több díjat kapott ezzel kapcsolatban.

Vissza a tetejére