Üzleti és tudományos partnerkapcsolatok

A Ceva azáltal, hogy partnerkapcsolatokat ápol egyetemekkel, intézményekkel, magán és állami kutatóközpontokkal, nemcsak hogy lépést tud tartani a legfrissebb kutatási eredményekkel, hanem bővíteni és színesíteni is tudja tudományos ismereteit.

A Ceva világszerte kiterjedt hálózatot tart fenn kereskedelmi és tudományos intézetekkel. A pillanatnyi legjobb megoldás érdekében fel kell derítenünk és szerződtetnünk kell a kiválósági központokat – legyenek bárhol is. Ezért van a Ceva saját belső kutatása az egész világon szétszórva. De ezen túlmenően felismertük, hogy a partnerekkel kötött stratégiai szövetségek nélkülözhetetlenek saját kutatásaink és fejlesztéseink ösztönzéséhez és kiegészítéséhez.

A Ceva vezérigazgatója, Marc Prikazsky a tudósokat úgy nevezi, hogy "a világ új vállalkozói". Ha Önnek van olyan üzleti vagy tudományos ötlete, amit megítélése szerint a Ceva valóra tudna váltani, forduljon hozzánk bizalommal.

Néhány példa sikeres partnerkapcsolatainkra:

A COXEVAC®, ami a Q-láz vakcinája. A Ceva együttműködött a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézettel (INRA) és a Nantes-i Állatorvosi Iskolával, hogy kifejlessze ezt a vakcinát az egyik legfőbb európai állatbetegség ellen a SEGÍTSÉG "AZ AFRIKAI ÁLOMKÓR FELSZÁMOLÁSÁRA" program keretében.

Az embereknek álomkórt okozó egyes élősködők szarvasmarhákban is élnek. A vérszívó cecelegyek, amelyek továbbítják az élősködőket, fertőzött szarvasmarhákból is táplálkozhatnak, majd tovább fertőzhetik az embereket, amikor beléjük csípnek. Kezelés nélkül a mikroszkopikus méretű afrikai álomkórt terjesztő élősködők változatlanul halálos veszélyt jelentenek az emberekre, miközben a szarvasmarhákat nem betegítik meg.

Az "Afrikai álomkór felszámolása"’ c. kampány főbb elemei:

  • Több százezer szarvasmarha tömeges kezelése az álomkór-okozó élősködőket megfékező Veriben® és Veridium® Ceva készítményekkel: több, mint egy millió szarvasmarha kapott kezelést.
  • Ezeknek a haszonállatoknak a rendszeres bepermetezése a Ceva által gyártott Vectocid® rovarirtó spray-jel, ami megöli a cecelegyet, a szarvasmarhát háborgató egyéb légytípusokat és a kullancsokat is. A kullancsok számos betegséget továbbítanak, ami megölheti a szarvasmarhákat.
  • Helyi vállalkozások létesítése, ahol a frissen képzett állatorvosoknak megvannak a technikai rutinjuk és ismereteik kiegészítéséhez szükséges vállalkozási készségeik is. Ezáltal együtt tudnak működni közösségi hálózatokkal, hogy ezeket a fontos állategészségügyi készítményeket hozzáférhetővé tegyék, amikor és ahol az szükséges: jelenleg 6 állatorvosi praxis egyenként 10-30 dolgozót foglalkoztat.

Ennek eredményeképpen a szarvasmarhák egészségesebbek és termékenyebbek, kisebb a kullancs által terjesztett súlyos betegségeik kockázata, az embereknél kisebb a halálos afrikai álomkór kockázata, valamint a többnyire fiatalabb korosztályú emberek a közösségeiket kiszolgáló, életképes helyi vállalkozásokban kapott rendszeres alkalmazásból húzhatnak hasznot.

A "TEHENEK A MALÁRIA ELLEN" KAMPÁNY LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA:

A rovarirtószerrel átitatott szúnyoghálók használatát népszerűsítő kampányok világszerte nagyon sikeresek voltak a maláriás esetek számának csökkenésében.

Azonban egyes moszkitófajták ritkán repülnek be a házba és így nem érzékenyek erre a módszerre. Ezek a moszkitók inkább a haszonállatokon, pl. marhákon élősködnek, de mivel néha embereken is, ezért mégis magas maláriakockázatot jelentenek.

Már több millió haszonállatot kezeltek speciális rovarirtószerrel, hogy visszaszorítsák a cecelegyeket és a kullancsokat – amint azt az "Afrikai álomkór felszámolása" c. kezdeményezés is mutatta. Jelenleg a Ceva az Egyesült Királyságban található Liverpooli Trópus-egészségügyi Iskola rovartudósa, Steve Torr által vezetett, kenyai és brit tudósokból álló munkacsoportot támogat a "Tehenek a malária ellen" elnevezésű projekt keretében.
A project célja mindenekelőtt az, hogy kiderítse, melyik szarvasmarha-rovarirtó spray a leghatékonyabb ezeknek a moszkitóknak a leküzdésére. Különféle típusú rovarirtószereket fognak összehasonlítani Nyugat-Kenyában ellenőrzött körülmények között.

Ha a helyszíni próba sikeres, akkor ez a módszer avval kecsegtet, hogy további jelentős egészségügyi ellátásban részesülhetnek a malária  által veszélyeztetett és a szarvasmarháikkal szoros kapcsolatban élő emberek.

AZ ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI GYÓGYSZEREKET MINDENKI SZÁMÁRA ELÉRHETŐVÉ TESSZÜK:

A fejlődő országokban nem könnyű a haszonállatok vakcinázása: a már meglévő vakcinák többnyire túl drágák vagy nehezen elérhetők, különösen a szegény állattartók számára; néhány fontos betegség ellen egyszerűen nincs hatékony vakcina.  Az eredmény az, hogy a haszonállatok egészsége és jóléte, valamint a velük élő gazdák és közösségek léte forog kockán.

A helyzet javítása érdekében jött létre 2004-ben  a Globális Haszonállategészségügyi Szövetség (GALVmed). A GALVmed egy magán és állami részvétellel alapított globális közhasznú non-profit szövetség, amit a Bill & Melinda Gates Alapítvány és az Egyesült Királyság-beli Nemzetközi Fejlesztési Hivatal hozott létre.

A Ceva számára örvendetes, hogy elkötelezett és aktív tagja lehet a GALVmed-nek. A fejlődő országokban való jelenlétünk és műszaki know-how-ink révén – különös tekintettel a trópusi állategészségügyi gyógyszerekre – segítségek nyújtunk ahhoz, hogy megvalósulhasson a GALVmed által kitűzött cél, "az állatállomány megvédése és az emberi életkörülmények javítása".

Vissza a tetejére