Tíz szakértő konszenzusra jutott az észszerű antibiotikum felhasználást illetően

Muszáj csökkenteni az antibiotikumok használatát és egyúttal nagyobb odafigyeléssel alkalmazni őket, amennyiben használatuk indokolt. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megvalósítani. Az állatorvosok napi munkájának megkönnyítése érdekében a Ceva felkért...

Muszáj csökkenteni az antibiotikumok használatát és egyúttal nagyobb odafigyeléssel alkalmazni őket, amennyiben használatuk indokolt. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megvalósítani. Az állatorvosok napi munkájának megkönnyítése érdekében a Ceva felkért tíz szakértőt és életre hívta a GRAM projektet. A GRAM egy angol betűszó, Guidance for the Rational Use of AntiMicrobials, amely az antimikrobiális szerek észszerű felhasználásáról szóló ismereteket összegzi.

▪ A tíz szakértő az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Dániából és Portugáliából származik. Van közöttük bőrgyógyász, belgyógyász, sebész, epidemiológus, mikrobiológus, gyógyszerész. Mindegyikük Európa szerte elismert specialistája szakterületének. A Ceva felkérésére hat hónapon keresztül aktívan részt vettek a GRAM, azaz a kutyák és macskák gyógyításában használatos antibiotikumok szerek észszerű felhasználásáról szóló irányelv kidolgozásában.

AZ ANTIBIOTIKUMOK LÉTFONTOSSÁGÚAK

▪ Miért érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel? Mert az állatorvos tisztában van azzal, hogy az antibiotikumok létfontosságúak az állat és az ember egészsége szempontjából, amely tehát egybeesik a „One Health”, azaz „Egy Egészség” elvvel. Csak úgy őrizhetjük meg az antibiotikumok hatékonyságát, ha kizárólag akkor alkalmazzuk őket, amikor muszáj.

ÉSZSZERŰ FELHASZNÁLÁS

▪ Az észszerű felhasználás ötlete nem mai dolog. A Ceva évek óta vallja, hogy az antibiotikumokból „olyan keveset szabad használni, amennyire csak lehet, és olyan sokat, amennyit muszáj”. Az is hitvallásunk része, hogy „az állatorvos az, aki a birtokában lévő tudás alapján a diagnózist megállapíthatja, és az adott beteg, adott betegségére a megfelelő antibiotikumot kiválaszthatja”. Ezen túlmenően a Ceva arra a felelősségteljes feladatra is vállalkozott, hogy egy konkrét ajánlást is tegyen a gyakorló állatorvosok számára a GRAM könyv formájában.

▪ A cél az volt, hogy az eddig megalkotott irányelvek figyelembevételével összefoglaljuk azt, amiben a korábbi szerzők egyetértenek, a vitás kérdésekben pedig a tíz szakértő konszenzusra jusson, majd mindezt olyan formában összegezzük, amely a gyakorló állatorvosok számára praktikus.

▪ Az észszerű antibiotikum felhasználásra való törekvés részeként a Ceva egy négy hatóanyagból és ezek számos hatáserősségéből álló antibiotikum családot kínál. Önmagában még egy hatékony antibiotikum sem garancia a gyógyulásra, ha a gazda nem tudja beadni kutyájának vagy macskájának. A terápiás együttműködés az ésszerű antibiotikum felhasználás egyik alappillére. A Ceva védjegyoltalom alatt álló DELICAMENT™ Technológiájával gyártott antibiotikum tablettáit a kutyák és macskák többsége önként elfogyasztja.

▪ A konszenzus megbeszéléseken a tíz szakértőn kívül a FECAVA*, az I Cat Care és a Bella Moss Alapítvány képviselői is részt vettek megfigyelőként.

gram szakértők

* Federation of European Companion Animal Veterinary Associations, azaz az Európiai Társállat Állatorvosi Szervezetek Szövetsége

Vissza a tetejére